Kisgépek felülvizsgálata

-Szolgáltatásoknál kisgép felülvizsgálat változások,ami van azt töröljük. és ezt a kellene beszúrni:

Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése

Minden olyan elektromos kisgépet, villamos kéziszerszámot, amit villásdugóval csatlakoztatunk a villamos hálózathoz, és kézben tartva használjuk, vagy használat közben megváltoztatják a helyét, tehát nincs lebetonozva, évente ellenőriztetni kell. 

Kinek kell elvégeztetni ezt a vizsgálatot?

Minden cégnek, vállalkozásnak, aki villamos kisgépeket és egyéb nem helyhez kötött villamos berendezéseket üzemelteti és használ munkája során, a munkahelyén.

Miért kell ellenőriztetni ezeket a gépeket?

Azon kívül, hogy a 10/2016.(IV.5) NGM  rendelet kötelezően előírja évente  ezeknek a elektromos kéziszerszámoknak a vizsgálatát. Még büntetnek is, és munkavédelmi vétségnek számít.

Évente kisgépek, kéziszerszámok érintésvédelmi ellenőrzése.

Miért kell ilyen sűrűn, éves szinten vizsgálni?

Ezek az elektromos gépek mivel nincsenek lebetonozva, használat közben elmozdítjuk őket, kézben tartva használjuk, ide-oda letesszük a munkavégzés közben, kihúzzuk, bedugjuk a villásdugót. Igen nagy igénybevételnek tesszük ki a munkavégzésünk közben, ezért ha kellőképpen nem vigyázunk, nagyon könnyen sérülést okozunk ezeknek a gépeknek. Eltörhet a villásdugó, nagyon könnyen megsérülhet a csatlakozó vezeték, a húzástól elszakadhatnak vezetők a kábelben, a burkolat megrepedhet. Vannak a látható sérülések, de ott vannak az öregedésből és egyéb használati körülményekből eredő elváltozások, amiket csak műszeres vizsgálattal lehet ellenőrizni.

Szigetelésmérés, érintésvédelmi vizsgálat, elektromos kisgépek felsorolása

A teljesség igénye nélkül:

  • gyorsvágó, sarokcsiszoló, kézi gyalu, csiszológép, köszörűgép, kompresszor,
  • ütvefúrógép, hőlégfúvó, elektromos sövényvágó, horonymaró, betonkeverő,
  • porszívó, fúrógép, hosszabbító, hordozható elosztó szekrény, rezgőfűrész,
  • vésőgép, hegesztőgép, akkus gépek töltője, elektromos fűnyíró, stb.

Hogyan és hol történik a kisgépek vizsgálata?

Akar az Ön telephelyén, vagy azon a munkahelyen, ahol a gépekkel dolgoznak.

A megbeszélt időpontban ha van rá lehetőség egy helyre csoportosítva, vagy kisebb csoportokban  a gépeket, egyenként átvizsgálom a látottak alapján, sérüléseket és elváltozásokat ellenőrzöm. Műszeres vizsgálattal, szigetelésmérés és védővezető folytonosságának ellenőrzése a villásdugó és a gép fémburkolata között.  

Hogy kapom meg a vizsgálatról a jegyzőkönyvet?

A villamos gépek vizsgálata a látottak figyelembevételével, a műszeres és szigetelésmérés ből áll, az ellenőrzés után elkészítem a jegyzőkönyveket, minden gépről egy külön vizsgálati lap készül, amiket egy megbeszélt helyen és időpontban átadok Önnek, vagy ha nagyon elfoglalt egy megadott postacímre elküldöm csomagban.